Projectbeschrijving

Deze gebogen serre uit glas en smeedwerk doet dienst als kweekserre voor verse groenten en fruit.

Ze werd gebouwd tegen een bestaande scheidingsmuur in de tuin en het de smeedijzeren dakprofielen rusten op een halfhoog muurtje dat zwart geschilderd werd.

En dit zwartgeverfd muurtje rust op zijn beurt op een sierlijk muurtje van zwarte leisteen.

Deze serre heeft een aanzienlijke lengte en biedt voldoende ruimte om er ook tuinmateriaal en gereedschap in te stockeren.

Verse groenten en fruit oogsten als beloning

Een serre is in de praktijk een imitatie van Moeder Natuur.

Het is belangrijk om de planten, groenten en fruit goed te verzorgen om een mooie oogst te garanderen.

Zo dient u voldoende aandacht te besteden aan de juiste hoeveelheden water, warmte, licht en voedingsstoffen om de groei van de planten te stimuleren.

Weetje: Met behulp van onze ventilatieluiken en automatische raamopeners kan u uw serre zodanig afstellen en regelen zodat u een maximale oogst kunt nastreven.

Vier belangrijke aandachtspunten: Gebogen serre uit glas

Zelf groenten, fruit en planten kweken in een gebogen serre uit glas geeft veel voldoening.

Maar om een mooie oogst binnen te halen, dient u wel voldoende aandacht te besteden aan vier cruciale componenten, zijnde warmte, water, voedingsstoffen en licht.

Deze vier pilaren van een serre zijn met elkaar verbonden en het is belangrijk dat ze harmonieus met elkaar in verbinding staan om een mooie oogst te kunnen garanderen.

Warmte in de serre

Het is van groot belang om de temperatuur in uw aanbouwserre goed in de gaten te houden.

Dankzij de ventilatieluiken onder- en bovenaan in het gebogen dak en de deur in de zijkant kunt u voor voldoende afkoeling en een briesje zorgen.

Weetje: Op de foto’s kunt u zien dat elk ventilatieluik uitgerust is met een automatische raamopener.

Hierdoor kan u de temperatuurregeling in de serre automatiseren want de ventilatieramen sluiten en openen automatisch.

Tijdens de wintermaanden heeft het voor de meeste serreliefhebbers geen zin om de serre te verwarmen.

Het voordeel van deze zwarte aanbouwserre is dat de muur waartegen ze gebouwd is, warmte van de zon opslaat overdag en deze dan weer uitstraalt binnenin de serre wanneer de zon al terug onder is.

Water en vochtigheid in de gebogen serre

Water is belangrijk voor planten, groenten en fruit omdat het onder andere bepaalde voedingsstoffen transporteert naar de ondergrondse wortels van de groenten, planten, enzovoort.

En water is ook cruciaal om de groeifase van bepaalde planten te ondersteunen.

Daarnaast is water ook belangrijk voor de bloeifase (er is water nodig om mooie vruchten te kunnen kweken bijvoorbeeld).

Weetje: Binnenin de glazen tuinkas met smeedijzeren profielen moet er steeds een voldoende hoge vochtigheidsgraad zijn om de ideale kweekomstandigheden te creëren.

U kan de lucht in de kweekkas vochtig houden door water te vernevelen (manueel of met behulp van een automatisch vernevelingssysteem).

Bewateringssysteem kan een goed idee zijn

Afhankelijk van uw wensen en doelstellingen kan u eventueel beslissen om een automatisch bewateringssysteem te installeren.

U dient dan niet langer alle groenten, fruit en planten handmatig water te geven.

Dit werkt dus tijdbesparend en tegelijk is het de perfecte methode om de juiste hoeveelheid water te geven.

Bent u eens een dagje niet thuis? Dan zal er toch automatisch water worden gegeven waardoor uw oogst niet bedreigd wordt.

De meeste bewateringssystemen kan u instellen op basis van een timer, welke u kan bijsturen naargelang de specifieke situatie.

Voedingsstoffen voor de planten

Voedingsstoffen zijn essentieel voor de groei van uw groenten, planten en fruit.

Anders gesteld, indien u een mooie oogst met mooie groenten en fruit wilt, zult u uw planten moeten voeden. Werk bij voorkeur met natuurlijke voeding zoals compost.

En wist u dat het systeem van hydrocultuur een handig voedingssysteem van plantenvoeding is dat heel goede controle faciliteert?

Het is een systeem waarbij de plantenwortels in een voedingsrijke oplossing hangen (de wortels zitten dus niet in de grond).

Weetje: Planten kunnen zelfs op een muur in de muurkas groeien als u de wortels ervan continu voorziet van voedingsstoffen.

Natuurlijk licht

Natuurlijk licht is overvloedig aanwezig in serres uit glas en smeedwerk. Dit natuurlijk licht is bovendien gratis dankzij de natuur en de zon.

Tijdens de zomer dient u op te letten met directe blootstelling aan het zonlicht. Planten kunnen tijdens die periode gemakkelijk verbranden onder glas.

Op een van de foto’s van dit project ziet u hoe een deel van het dak langs binnen werd afgedekt met een doorschijnend doek om schaduw te creëren en het zonlicht te blokkeren.

Geïnteresseerd in deze zwarte gebogen serre uit glas?

Vindt u dit soort muurkas uit glas en smeedijzer een interessante optie voor in uw tuin?

Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op om uw wensen en verlangens te bespreken.

Het is trouwens ook mogelijk om direct online een offerte aan te vragen.